Grøn bølge i byggebranchen baner vejen for hybrid- og eldrevne maskiner

Renta A/S - Maskinudlejning til professionelle

Grøn bølge i byggebranchen baner vejen for hybrid- og eldrevne maskiner

I bygge- og anlægsbranchen har der inden for de seneste år været øget fokus og efterspørgsel på grønne løsninger og en bæredygtig produktion. Derfor stiller Renta både hybrid- og elektriske maskiner til rådighed og vurderer, at der i fremtiden vil komme endnu flere grønne muligheder på banen.

Miljø og klima er noget, der fylder mere og mere både i den politiske såvel som den offentlige debat. I bygge- og anlægsbranchen har det øgede fokus på klimabevidsthed direkte afspejlet sig i den måde, man vælger at bygge på i dag.

Allan Brix, KAM for Renta Danmark, har på daglig basis kontakt med både små og store kunder i branchen. Han vurderer:

”Byggebranchen er mere og mere miljøbevidst hele vejen igennem. Det gælder også med maskiner. I dag er man jo begyndt at anvende hybridmaskiner og elektriske maskiner. Der kommer mere og mere inden for den kategori.”

Derudover er der allerede bestilt maskiner, der er på vej, som de lokale entreprenører snart kan få glæde af. Renta har desuden sikret sig en række kunder forud for åbningen, der bl.a. dækker over nogle virksomheder og anlægsfirmaer i nærområdet.  

Guldbyggerier vinder frem i byerne

Den øgede efterspørgsel på miljøvenligt maskineri er primært et fænomen inde i storbyerne og i indendørs byggerier som fx haller, hvor hybrid- og elektriske maskiner kan reducere støj og mindske forureningen. I sidste ende bidrager de derfor også til et bedre arbejdsmiljø. Med en elektronisk maskine får virksomhederne nemlig sænket deres forurening væsentligt sammenlignet med valget af en konventionel dieselmaskine, der til trods for diverse partikelfiltre m.m. aldrig vil kunne måle sig med den elektroniske variant. 

I og med at der kommer øget efterspørgsel på bæredygtigt byggeri, stiller det også nye krav til branchen. I dag kan byggerier søge om en såkaldt DGNB-certificering, der netop er et vartegn for certificering af bæredygtige projekter. I skrivende stund er over 100 danske byggerier allerede certificeret, og det gælder primært offentlige byggerier som børnehaver men også boligbyggerier i form af kollegier m.m.

Allan bekræfter da også tendensen inden for branchen:

”Der kommer flere og flere miljøvenlige byggeprojekter. Man kalder det jo guldbyggerier og andre fine benævnelser, som man har i dag, og det består bl.a. af en miljøcertificering og nye krav til udlejerne. Kravene bliver større på den stige. Der kommer højere og højere krav til både maskiner men også til personalet.”, siger Allan.

Han peger dog også på, at mediernes øgede bevågenhed spiller en stor rolle for de større projekter: ”Alle offentlige byggerier og store byggerier hvor der er mange medier, der holder øje, der er det oplagt, at miljø står meget højt på dagsordenen hos dem. Det er en af de øverste to punkter, vil jeg tro: kvalitet og miljø.”

En fremtid med endnu flere grønne muligheder

Renta tager aktivt del i den grønne bølge, og derfor stiller de også flere forskellige hybrid- og elektriske maskiner til rådighed for deres lokale kunder. Det skaber endnu større tilgængelighed og kvalitet i tråd med Rentas værdisæt. Men det mærkes stadig på udvalget, at det er et forholdsvist nyt fænomen:

”Der er ikke så mange hybrid- og elektriske maskiner, du kan vælge imellem, som der er med diesel. Det er jo klart. Det er jo stadig forholdsvist nyt. Det tager lidt længere tid at få de større maskiner hjem i hybrid- og elektriske versioner.”

Ifølge Allan har både hybrid- og elektriske maskiner mulighed for samme løftekapacitet og er i dag ligestillede med de konventionelle diesel- og benzindrevne maskiner. Derfor er de også eftertragtede på markedet men står ofte til en dyrere pris.

”Hybridmaskiner er generelt dyrere end dieselmaskiner – endnu. Men mon ikke det ændrer sig, ligesom vi har set det med hybrid- og elbiler, der bliver sat ned i afgifterne. Det kommer også til at ske inden for maskinbranchen, det tror jeg.”, siger Allan.

”El og hybrid er jo kommet for at blive – og sådan er det. Det er fremtiden og det er nutiden. Det er kommet for at fortsætte med at udvikle sig.”, afslutter han.

For mere information

Michael Sertkan
michael.sertkan@renta.dk
+45 7028 2800