Stigende elpriser forventes at ramme bygge- og anlægsbranchen

Renta A/S - Maskinudlejning til professionelle

Stigende elpriser forventes at ramme branchen

Elpriserne er steget eksplosivt i løbet af de seneste måneder, og det er noget, der påvirker både private forbrugere og erhvervslivet. Men selvom eksperter spår prisstigninger i flere brancher, er man hos Renta maskinudlejning fortrøstningsfuld, når det kommer til både byggeprojekter og fremtiden for eldrevne maskiner.

Rigtig mange danskere kan se frem til en dyr elregning i år. På grund af en rekordvarm sommer med vindstille vejr i det meste af Europa er der sket et fald i strømproduktionen. Derudover har genåbningen
efter pandemien skabt en stigende efterspørgsel på el – bl.a. fra produktionsvirksomheder.

Hos Renta mærker man indtil videre ingen udfordringer pga. de stigende elpriser. Men Allan Brix, KAM for Renta i Danmark, forklarer, at alle brancher vil blive ramt før eller siden – også bygge- og anlægsbranchen:

”Byggerierne bliver jo dyrere. I bund og grund og til slut er det jo slutbrugerne, der kommer til at betale for gildet. Uanset hvordan man vender og drejer det. Om du sætter prisen op på el eller brændstof, så er det os selv, der kommer til at betale i den sidste ende.”, siger Allan Brix.

Det står dog endnu uklart, hvorvidt de omtalte prisstigninger vil påvirke Rentas kunder, når de lejer udstyr gennem virksomheden:

”Det er jo noget, vi kigger efter hos hinanden i branchen. Man holder lidt øje med, hvad de andre gør – sætter de priserne op? Jamen så gør vi nok også. Det er sådan en balancegang, man lige skal kigge efter.”, forklarer han.

En mindre sårbar branche

Sammenlignet med andre brancher er bygge-og anlægsbranchen stillet langt bedre end fx produktionsbranchen, når der sker store, strukturelle prisstigninger i samfundet.

”Dem der bruger oceaner af el, alle de store værfter, de kommer nok til at kunne mærke det. Dem der fremstiller alle produktionsfabrikker, de kommer nok til at mærke det mere.”, siger Allan Brix. Han påpeger, at bygge- og anlægsbranchen er langt bedre stillet i situationer som disse:

”Der er altid brug for boliger, nye firmaer, offentlige byggerier, infrastruktur og alle de der ting, som der nu måtte være. Det vil der altid være behov for.”

Eldrevne maskiner er fortsat vejen frem

Til trods for de stigende elpriser, ryster man ikke på hånden hos Renta hvad angår køb af eldrevne maskiner. Lige siden åbningen af de første danske depoter har man i virksomheden investeret i grønne, eldrevne maskiner – og man er stadig overbevist om, at det er vejen frem:

”Vi er på vej over til det grønne. Fossile brændstoffer kommer ikke til at forsvinde helt, det kan ikke lade sig gøre. Det kommer aldrig til at ske, fordi der er nogle opgaver, hvor der slet ikke er mulighed for el eller strøm. I fx byerne kommer der mere og mere af det (red. el). Det kommunale går også mere og mere over til el. Så det er den vej, vi går.”, siger Allan.

Derudover påpeger Allan, at flere offentlige projekter stiller større krav til anvendelse af eldrevne maskiner under byggerier:

”Der er jo nogen, der sætter et krav til, at det skal være el. Så kan priserne stige nok så meget.”

For mere information

Michael Sertkan
michael.sertkan@renta.dk
+45 7028 2800